HQ NETWORK:   XBOX ONE |  XBOX 360 |  AIDELUXE HQ Network: 899 | Guests: 282 | Members: 1 


   Current Location: Forums New Game - Fursan al-Aqsa - Knights of al-Aqsa Mosque   |   Where are the websites listing the files you can delete from   |   Hello everyone   |   Installing a new Dashboard on an Chip modded XBox   |   error 5 on xbox   |   HELP! replacement motherboard with XECUTER 2 BIOS   |   1.2 Board spitting Christmas lights   |   new member   |   Seagate Momentus XT   |   MY PROFILE -> MY GAMES now available on XBOX-HQ!   |   
  Home | Active Topics | CD/DVD Media | Downloads | Forums | Feedback | Games | HardDrives | Homebrew | My Profile | ModChips | Reviews | Search | SoftMods | Tutorials

Xbox Forums

Discuss all aspects of the original Xbox Console in our Interactive Xbox Forums..

Get Xbox Game Pass Ultimate
Xbox-Hq.Com :: View topic - Installing a new Dashboard on an Chip modded XBox
Xbox-Hq.Com Forum Index -> Newbie Central
Post new topic Reply to topic  Goto page 1, 2  Next  
 Installing a new Dashboard on an Chip modded XBox View previous topic :: View next topic  
 
 
 
 
Risinghaze
Xbox-HQ User
Xbox-HQ User



Joined: Oct 29, 2021
Posts: 10

Post Posted: Mon Nov 01, 2021 7:56 am   
Post subject: Installing a new Dashboard on an Chip modded XBox
Reply with quote
 
Hi there,

I'm new to modding, but I really wanna get this together. So I got a XBox for cheap, checked if it runs, then soldered a Modchip to it (X Changer). Put EvoX Bios on it and got a DVD Drive to get the Hexen DVD to run.

So, at the moment I have everything set up to run trueHexen21. It starts and everything is fine. But now I have no idea, how I can get a new Dashboard on there. I tried to install Unleash X and set it as my default. But when I try to boot the XBox, it gets stuck at the Logo Screen.

Then I tried to install XBMC4Gamers. This doesn't even install. It always stops and I can't do anything, besides reboot.

I can't really find a step by step tutorial, with what I have to do to get it running. So I hope you can help me with this.... please?

Have a nice day!


View user's profile Send private message
 
 
 
 
ArchAngle
V.I.P. Lifetime

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 03, 2014
Posts: 336

Post Posted: Mon Nov 01, 2021 12:28 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
What HDD are you using? Original 8-10GB IDE one, new IDE or SATA?

Was the HDD softmodded before you chipped the Xbox?

When you used HeXEn, not my favourite installer disc TBH, with a new empty HDD you should have been able to cold boot the disc. You'd then be prompted to format HDD and install your main dash.

Did that happen?


View user's profile Send private message
 
 
 
 
Risinghaze
Xbox-HQ User
Xbox-HQ User

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 29, 2021
Posts: 10

Post Posted: Mon Nov 01, 2021 3:55 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
I used a 160GB IDE drive.
No, it was stock.
Yes, I had to format it.

If Hexen isn't your favorite installer disc, then tell me what is. Maybe this would work.


View user's profile Send private message
 
 
 
 
Dkoots
V.I.P. Lifetime


Joined: Oct 13, 2007
Posts: 997
Location: VA

Post Posted: Tue Nov 02, 2021 12:18 am   
Post subject:
Reply with quote
 
Sounds like you’ve removed your default dash by putting unleash in its place. Now your Xbox doesn’t know what to do after the logo screen since you’ve changed your default boot. Using Hexen tools, just set everything up again cleanly and then see if you can boot to the dash again. Hard mods can be a pain sometimes when trying to set up a boot sequence. This is why lots of people set up a dual boot with Eject and Power buttons. One to tinker with the mod, the other to boot into a dash for gaming. Try this out and see how it goes.
_________________


View user's profile Send private message Send e-mail
 
 
 
 
ArchAngle
V.I.P. Lifetime

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 03, 2014
Posts: 336

Post Posted: Tue Nov 02, 2021 2:17 am   
Post subject:
Reply with quote
 
I've used 160GB WD IDE HDDs for both softmods and my primary chipped Xbox so I know there should be no problem.

If the HDD was clean I can't think why HeXEn wouldn't have installed a working dashboard.

How did you install the BIOS if not via the HeXEn disc? It reads as if you flashed the BIOS before you used the HeXEn disc. You'd normally expect to cold boot the disc, flash the BIOS using that, then install the dashboard.

If you used HeXEn for everything then the problem is odd because it should have all been set up to work with any HeXEn installed dash.

The default main dash with HeXEn is "C:\evoXdash.xbe" pretty much the universal location/name for the primary main dash with any chip. So any other BIOS source should have been good too.


View user's profile Send private message
 
 
 
 
Dkoots
V.I.P. Lifetime


Joined: Oct 13, 2007
Posts: 997
Location: VA

Post Posted: Tue Nov 02, 2021 3:46 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
If changed the dash manually then that could be the issue. I wasn't implying that hexem didn't install the dash properly. Which is why I suggested a clean install to replace the dash and see how it boots up after that. If it works, then we can go about changing the dash properly.
_________________


View user's profile Send private message Send e-mail
 
 
 
 
Risinghaze
Xbox-HQ User
Xbox-HQ User

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 29, 2021
Posts: 10

Post Posted: Tue Nov 02, 2021 5:37 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
ArchAngle wrote:
I've used 160GB WD IDE HDDs for both softmods and my primary chipped Xbox so I know there should be no problem.

If the HDD was clean I can't think why HeXEn wouldn't have installed a working dashboard.

How did you install the BIOS if not via the HeXEn disc? It reads as if you flashed the BIOS before you used the HeXEn disc. You'd normally expect to cold boot the disc, flash the BIOS using that, then install the dashboard.

If you used HeXEn for everything then the problem is odd because it should have all been set up to work with any HeXEn installed dash.

The default main dash with HeXEn is "C:\evoXdash.xbe" pretty much the universal location/name for the primary main dash with any chip. So any other BIOS source should have been good too.


With the XChanger Chip, I can flash the bios via the Network. If I just start the XBox, it will "boot" in the Modchip and there I can say, how I wanna flash the Bios and if I press the eject, it will boot in the modded bios.


View user's profile Send private message
 
 
 
 
Risinghaze
Xbox-HQ User
Xbox-HQ User

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 29, 2021
Posts: 10

Post Posted: Tue Nov 02, 2021 5:52 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
Dkoots wrote:
If changed the dash manually then that could be the issue. I wasn't implying that hexem didn't install the dash properly. Which is why I suggested a clean install to replace the dash and see how it boots up after that. If it works, then we can go about changing the dash properly.


So, I did everything new. I did formate the HDD again and it booted in the default Dashboard. But then I installed UnleashedX and it still booted in the default one. Then I changed the default dashboard to UnleashedX and now it is still hanging on the logo screen. So yeah. Why?

(And I can't do a "Clean Shutdown", because it will get stuck at the start. On the "To:" line will come up E:... but then it disappears and nothing will happen.


View user's profile Send private message
 
 
 
 
ArchAngle
V.I.P. Lifetime

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 03, 2014
Posts: 336

Post Posted: Wed Nov 03, 2021 2:42 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
Where did you get the Evox M8+ BIOS?

What version Xbox are we talking about, not sure if you mentioned that before.

If it is still booting to the stock MS dash OK but still not to the installed UnleashX dash that suggests to me that the name/location of your UnleashX dash is incorrect.

Typically when a chip BIOS does not find the main dash name XBE in the location it is set up to look for it, eventually, it will revert and launch C:\xboxdash.xbe. In a stock Xbox this is the retail MS dash and that is what you say is loading OK.

The BIOS is set up like this because a chipped dash installation usually leaves that C:\xboxdash.xbe untouched. In the absence of any other bootable XBE it still gets launched which sounds like what you are experiencing.

More information about what your UnleashX dash XBE name/location is could help.

If you can get hold of the EVTool:-

https://www.xbox-hq.com/html/article1339.html

that will allow you to check the Evox BIOS .bin you flashed and show the boot priority names/locations it is set up to use.


View user's profile Send private message
 
 
 
 
Risinghaze
Xbox-HQ User
Xbox-HQ User

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 29, 2021
Posts: 10

Post Posted: Wed Nov 03, 2021 4:29 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
I got it from a german XBox Forum.

I think it's a 1.1 or a 1.2. But not a 1.6 Smile

To be clear. If I set the default Dashboard with the Hexen DVD to Unleashed, it will not boot. Like just to the logo.

I have the EVTool on my windows machine and will check the Bios.
But where I can find those Infos like, this "More information about what your UnleashX dash XBE name/location is could help. "


View user's profile Send private message
 
 
 
 
ArchAngle
V.I.P. Lifetime

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 03, 2014
Posts: 336

Post Posted: Thu Nov 04, 2021 1:40 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
The EVTool will tell you what your Evox M8+ BIOS has set as priority.

I checked this yesterday and HeXEn, including all but the most recent TruHeXEn, has two unusual boot priority names/locations.

1). C:\evoXdash.xbe
2). E:\Dash\UnleashX\unleash.xbe
3). E:\Dashboard\default.xbe

It is odd that your German forum sourced one would not use C:\evoxdash.xbe, the almost universally accepted primary location/name.

If you'd used one of the HeXEn BIOS files for flashing the BIOS you would have probably been OK because they're set up to use the location/names that HeXEn uses when installing a main dash.

However your BIOS may well be using a different boot priority order, it certainly will if it just a default version of the BIOS. So if you installed your UnleashX dash XBE incorrectly named or on the wrong drive or in a folder on C:\ or E:\, then that is likely the problem.

Post screen shots of you C:\ and E:\ content if possible, I'd be surprised if this couldn't be sorted out very easily.



EVTool TruHeXEn 2019 Evox M8+ BIOS.png
 Description:
 Filesize:  76.68 KB
 Viewed:  4 Time(s)

EVTool TruHeXEn 2019 Evox M8+ BIOS.png




View user's profile Send private message
 
 
 
 
Risinghaze
Xbox-HQ User
Xbox-HQ User

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 29, 2021
Posts: 10

Post Posted: Fri Nov 05, 2021 4:57 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
I will, but first next week. I‘m not home this Weekend!


View user's profile Send private message
 
 
 
 
kaos_engr
V.I.P. Lifetime


Joined: Jun 04, 2012
Posts: 164

Post Posted: Sat Nov 06, 2021 1:36 am   
Post subject:
Reply with quote
 
Risinghaze wrote:
I got it from a german XBox Forum.

I think it's a 1.1 or a 1.2. But not a 1.6 Smile

To be clear. If I set the default Dashboard with the Hexen DVD to Unleashed, it will not boot. Like just to the logo.

I have the EVTool on my windows machine and will check the Bios.
But where I can find those Infos like, this "More information about what your UnleashX dash XBE name/location is could help. "


Boot the Hexen disc and check the contents of the E:\dash\ subfolder.

NOTE: File and folder names are NOT case-sensitive on the Xbox hard drive.

What files and folders are there?

I think Hexen 2021 has a bug in the configuration of the shortcut it installs to the C drive, evoxdash.xbe, 64KBytes in size. From what I found, this shortcut tries to load E:\Dash\UnleashX\unleash.xbe but the installer places the unleash.xbe file in the folder E:\Dash\, not E:\Dash\UnleashX\.

From the Hexen installer disc, use the File Explorer to create the UnleashX subfolder and move the XBE file into it.


View user's profile Send private message Visit poster's website
 
 
 
 
ArchAngle
V.I.P. Lifetime

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 03, 2014
Posts: 336

Post Posted: Sat Nov 06, 2021 2:29 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
That would indeed explain the problem - bad HeXEn. Smile


View user's profile Send private message
 
 
 
 
Risinghaze
Xbox-HQ User
Xbox-HQ User

Xbox Version: v1.6
Modded: Xecuter 2.6 CE

Joined: Oct 29, 2021
Posts: 10

Post Posted: Sun Nov 07, 2021 9:07 pm   
Post subject:
Reply with quote
 
Guys... that was it! That was it the whole time!
Thank you sooo much!

Now I have to try to install XBMC4Gamers xD

I got into the first problem, that I tried to explane here.
It unpacks the date... but don't copy it.
It looks like this here



untitled_by_d3pro_deu7ji1-pre.jpg
 Description:
 Filesize:  86.26 KB
 Viewed:  1 Time(s)

untitled_by_d3pro_deu7ji1-pre.jpg




View user's profile Send private message
 
Display posts from previous:   
  Post new topic  
 
  Reply to topic  
Goto page 1, 2  Next |
 All times are GMT | Page 1 of 2
Jump to:  
 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
 

 Members Online (1) / Guests Online (282)
Members Browsing
Richardpoica,

Legend
Administrator  Moderator  VIP Member  Registered User  Banned Users

McAfee US